Mi a Working Holiday Program?

 

A 2013 áprilisában aláírt és 2013. július 8-án hatályba lépett koreai-magyar Working Holiday megállapodás egyedi lehetőséget kínál arra, hogy a fiatalok alaposabban megismerkedjenek a egymás nyelvével és kultúrájával. A programnak köszönhetően a két ország 18 és 30 év közötti korosztályba tartozó állampolgárai összesen 1 évig tartózkodhatnak a másik állam területén, ahol szabadidős és művelődési tevékenységet folytathatnak, utazhatnak, nyelvet tanulhatnak és ideiglenesen munkát is vállalhatnak.

  

Hol lehet jelentkezni?

 

A programban való részvételhez a koreai állampolgároknak Working Holiday vízumot szükséges igényelni (ideiglenes tartózkodási engedély kérelmezése), amit a jelentkezők Magyarország Szöuli Nagykövetségén tehetnek meg.

  

Lehetséges a munkavállalás?

 

A partnerországban tartózkodás időtartama alatt mód nyílik munkavállalásra is a kinti tartózkodás költségeinek előteremtése céljából.

 

Milyen feltételei vannak a Working Holiday vízum igénylésének?

 

  • Koreai állampolgárság, koreai lakóhely.
  • A vízum igénylésekor betöltött 18. életév, de 30 év alatti életkor (koreai számítás szerint 19. és 31)
  • A vízum kiadásától számított 12 hónapon belül szükséges belépni a partnerországba.
  • A belépéstől számítva legfeljebb 12 hónapig lehet az országban tartózkodni.
  • Nem kísérheti hozzátartozó.
  • Elsősorban utazásra, turista célokra használható, munkalehetőséget keresni csak a beutazást követően lehetséges.
  • Évente legfeljebb 100 fő vehet részt a programban.

 

 Lehetséges a kinti tartózkodás megszakítása?

 

A kinti tartózkodás időtartama alatt többszöri beutazásra van lehetőség, a vízum érvényességi idejének lejártáig.

  

Lehetséges a vízumot meghosszabbítani?

 

Nincs lehetőség a vízum meghosszabbítására és a kint tartózkodás alatt más típusú vízum nem igényelhető.

 

Mire lesz szükség a vízum igényléséhez?

 

  • Büntetlen előélet igazolása.
  • Jó egészségi állapot (nem kötelező igazolást vinni).
  • A partnerország elhagyásához szükséges érvényes menetjeggyel, illetve megvásárlásához szükséges anyagi eszközökkel való rendelkezés igazolása.
  • Az illetékes hatóságok által a tartózkodás idejére meghatározott anyagi fedezet igazolása.
  • Teljes körű egészségbiztosítás a kint tartózkodás teljes időtartamára.
  • Érvényes útlevél.
  • Vízumkérelem kitöltése, vízumeljárási díj megfizetése.

 

  

Hasznos linkek:

 

  • Ideiglenes tartózkodás engedély igénylése (Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal)

http://www.bmbah.hu/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=405&Itemid=369&lang=hu

  • Visit Hungary!

http://visit-hungary.com/

  • Balassi Intézet

http://www.balassiintezet.hu/en/